redirect

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Saturday 12 June 2010

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ: Θάνος Κωτσόπουλος, Ο θεατράνθρωπος πίσω από την αυλαία

Σελίδες:144, Τιμή: €
Πολλοί γνωρίζουν τον Θάνο Κωτσόπουλο
Ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας. Ποιητής.

Πόσοι γνωρίζουν τις πτυχές τις ιδιωτικής του ζωής;
O συγγραφέας του βιβλίου αυτού, λόγω της άμεσης συγγένειάς του με τον μεγάλο θεατράνθρωπο, δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη, παράλληλα με την υπενθύμιση των καλλιτεχνικών επιτευγμάτων του, να γίνει κοινωνός ολόκληρης της καλλιτεχνικής και προσωπικής ζωής του.
Φωτίζει, επίσης, τις ανθρώπινες σχέσεις και τις συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο που έζησε, τόσο στην μετεμφυλιακή προδιδακτορική ελληνική κοινωνία, όσο και στο χώρο του θεάτρου.
Μέσα από τα γεγονότα που περιγράφονται παρελαύνουν σπουδαίες θεατρικές προσωπικότητες

Ο Θάνος Κωτσόπουλος γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1911 στην Αθήνα και πέθανε στις 18 Μαρτίου 1994. Υπήρξε Έλληνας ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1931) και παράλληλα αριστούχος απόφοιτος της Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1932). Υπήρξε πρωταγωνιστής σε μεγάλο αριθμό θεατρικών έργων ως συνεργάτης στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο του Κ. Μπαστιά, στο θίασο Κατερίνας και στο θίασο Μανωλίδου - Παπά - Κωτσόπουλου. Το 1946 διορίστηκε καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου το 1962 ανέλαβε διευθυντής. Στη περίοδο 1967 - 1973 περιορίσθηκε ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) στα έργα "Θυσία του Αβραάμ", "Αγαμέμνων", "Μάκβεθ", "Βασιλιάς Ληρ", "Φιλάργυρος", "Ερωτόκριτος" κ.ά. Έχει διακριθεί σε ρόλους του αρχαίου Δράματος.

Μεγάλη επίσης υπήρξε η συμβολή του στον κινηματογράφο και στη τηλεόραση. Αν και το 1974 συνταξιοδοτήθηκε,(όπου και συνέχισε να διδάσκει σε δραματικές σχολές), το 1978 διορίσθηκε διευθυντής του Άρματος Θέσπιδος.

Επίσης υπήρξε συγγραφέας των παρακάτω θεατρικών έργων: "Ο πόλεμος τελείωσε" (Α' Καλοκαιρινό βραβείο), "Ο Λυτρωμός", "Εδώ δεν είναι Μεξικό", "Ατρείδες" κ.ά., καθώς και μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων. Έκανε δε και πολλές περιοδείες στο εξωτερικό και είχε τιμηθεί με πολλά παράσημα*.
Μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Σύζυγός του ήταν η επίσης ηθοποιός Άννα Ραυτοπούλου. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο.


 Φιλμογραφία

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Δρ. Χρήστος Χρηστάκης, γιος της αδελφής του Θάνου Κωτσόπουλου,  γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1962 τελείωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Από το 1962 μέχρι το 1967 πήρε την ειδικότητα του Οφθαλμίατρου εργαζόμενος σαν βοηθός και επιμελητής στην Παν. Κλινική Graz Αυστρίας. Από το 1967 μέχρι το 1984 εργάσθηκε σαν επιμελητής στην Οφθαλμολογική κλινική του Ν. Παμμακάριστος ενώ παράλληλα άσκησε το επάγγελμα του Οφθαλμίατρου μέχρι το 2009.
Στα χρόνια αυτά παρουσίασε έντονη επιστημονική δραστηριότητα στην ειδικότητά του, με συμμετοχή και παρουσίαση ικανού αριθμού εργασιών σε ελληνικά και διεθνή Συνέδρια, όπως και με τη συγγραφή άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Το 2009 επιχείρησε να καταγράψει σαν συγγραφέας τις προσωπικές αναμνήσεις του από την άσκηση του επαγγέλματος, με ένα μικρό βιβλίο υπό τον τίτλο «Εύθυμες και τραγικές ιστορίες μέσα από το μάτι ενός οφθαλμίατρου».
Το 2010 δοκιμάζει με το βιβλίο που έχετε ανά χείρας να περιγράψει την ιδιωτική ζωή ενός μεγάλου θεατρανθρώπου του Θάνου Κωτσόπουλου, του οποίου υπήρξε άμεσος συγγενής.
Η καταγραφή της βιογραφίας του Θάνου Κωτσόπουλου θεωρήθηκε από τον συγγραφέα μια ηθική υποχρέωση στη μνήμη του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, που δίνει την ευκαιρία στους παλαιότερους αναγνώστες, να τον θυμηθούν και στους νεότερους, να τον γνωρίσουν.

No comments: