redirect

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Tuesday 12 June 2007

ΦΩΤΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το λεξικό του Καβάφη - Μύθοι, πρόσωπα και τόποι στο έργο του Αλεξανδρινού


Σελίδες 336, τιμή € 18,50

ISBN 960-438-029-X

Το βιβλίο του Φώτη Χρονόπουλου «Το Λεξικό του Καβάφη – Μύθοι, Πρόσωπα και Τόποι στο έργο του Αλεξανδρινού», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Περίπλους», είναι ένα ιδιότυπο λεξικό και, συγχρόνως, μια ακόμη προσθήκη στην καβαφική βιβλιογραφία.

Με το βιβλίο αυτό, που δεν φαίνεται να απαντάται όμοιό του στη μέχρι σήμερα διεθνή βιβλιογραφία, επιδιώκεται όλοι οι λάτρεις του καβαφικού έργου να αποκτήσουν έναν οδηγό στο βαθύτερο νόημα της καβαφικής σκέψης και στους συμβολισμούς της καβαφικής ποίησης.

Με όσο γίνεται πιο εύχρηστο τρόπο, καταγράφει και επεξηγεί τις πάρα πολλές ιστορικές και μυθολογικές αναφορές καθώς και κάποιες φορές αφηρημένες έννοιες που αξιοποιεί ο ποιητής ως σύμβολα του οικουμενικού Ελληνισμού, επιδιώκοντας να συμβάλει στην πληρέστερη κατανόηση της πνευματικής παρακαταθήκης του αξεπέραστου Αιγυπτιώτη.

Σε κάθε λήμμα, ο συγγραφεύς καταγράφει το ιστορικό ή μυθολογικό πλαίσιο κάθε ποιήματος. Λεξικογραφούνται 115 ποιήματα, όλα εκείνα δηλαδή στα οποία υπάρχουν ιστορικές ή μυθολογικές αναφορές και αναλύονται 610 λήμματα.

Ένα βιβλίο μέσω του οποίου ο αναγνώστης, σαν βγει στον πηγαιμό για τον Καβάφη, θα ξανασυναντηθεί –αυτή την φορά πιο δημιουργικά- με τον ποιητή, ένα βιβλίο το οποίο θα του παρουσιάσει μερικές άγνωστες, ίσως, πτυχές της ελληνικής ιστορίας.

Ο Φώτης Χρονόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1963. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο. Είναι Δημοσιογράφος σε εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ της Αθήνας, δοκιμιογράφος και βιβλιοκριτικός.

Από τις εκδόσεις «Περίπλους» κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του «Ποιος, Τι, Πού, Πότε – Εγχειρίδιο Ελληνομάθειας»..

No comments: