redirect

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Tuesday 12 June 2007

Παρασκευή Τ. : Μικρασιάτικες συνταγές μαγείας




ΣΕΛΙΔΕΣ 288, ΤΙΜΗ € 19

Ανεξάρτητα από το πόσο κανείς δέχεται τη Μεταφυσική, η ιστορία δείχνει πως από τους αρχαίους χρόνους ο άνθρωπος αξιοποιεί και τα «μάγια» στην προσπάθειά του να λύσει τα προβλήματά του, να κάνει τη ζωή του πιο ωραία, αλλά και να εκδικηθεί τους εχθρούς του.

Δεν υπάρχει στη γη λαός, εποχή ή περιοχή, που να μην έχει τη δική του παράδοση και τη δική του πρακτική σε αυτόν τον τομέα.

Πόσο μάλλον το σταυροδρόμι των πολιτισμών Ευρώπης και Ανατολής, η Μικρά Ασία, στην οποία, όπως η γνώση για κάθε τομέα του πολιτισμού, έτσι κι η μεταφυσική «γνώση» μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά επί αιώνες, ίσως και χιλιετίες.

Γνώση που έφτασε στον ελλαδικό χώρο κατά τη Μικρασιατική καταστροφή μαζί με τις πολιτισμικές αποσκευές των προσφύγων.

Ένα τετράδιο που άφησε η Μικρασιάτισσα πρόσφυγας Παρασκευή Τ. δημοσιεύεται σε αυτό το βιβλίο των εκδόσεων «Περίπλους – Διονύσης Βίτσος».

Δίνει τις αυθεντικές συνταγές για τα "μάγια" στη Μικρά Ασία, παρουσιασμένες με σύγχρονο τρόπο από μια καλλιεργημένη γυναίκα, που για ευνόητους λόγους ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά της, η οποία για χρόνια, όσο ήταν στη ζωή, και η ίδια τις εφάρμοζε σαν μια απλή καθημερινή πρακτική, έτσι όπως έκαναν η μητέρα και η γιαγιά της κι έτσι όπως και η ίδια θέλησε να αφήσει σε εκείνους που θα ζήσουν μετά από αυτήν.

Οι συνταγές αφορούν στα ερωτικά, οικονομικά και οικογενειακά θέματα, σε βότανα, σε θέματα υγείας, αλλά και καθημερινότητας. ΄Όπως και η ίδια γράφει στον πρόλογό της είναι συνταγές που επιδιώκουν «το καλόν».

Είναι ενδιαφέρον επίσης να δει κανείς πώς σε αυτό το κείμενο, που καταγράφει μια παράδοση, μπλέκονται σύμβολα, επικλήσεις και δοξασίες από διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως τους Αρχαίους Ανατολικούς, το Ισλάμ αλλά και τη Χριστιανική Θρησκεία.

No comments: