redirect

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Sunday 30 December 2007

Στέλλα Μιχάλα, Πιάνο στ' αστέρια

Σελ.192 Τιμή: € 16

Το μυθιστόρημα, της Ρεθυμνιώτισσας συγγραφέως , είναι μια ιστορία από την Κρήτη.

Αναφέρεται στη γυναίκα της Κρήτης και στον αγώνα της με το κατεστημένο και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στη ζωή της, τις περασμένες εποχές.

Ηρωίδα της υπόθεσης του βιβλίου είναι η Ανθή, μια δειλή, ήσυχη μεγαλοκοπέλα, που ζει κλεισμένη στο σπίτι της, σε μια γειτονιά του Ρεθύμνου, απασχολημένη με τα βάσανα της οικογένειας της, ξεχνώντας τον εαυτό της.

Ζει την καταστροφική μανία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από τις δραματικές περιπέτειες των ανθρώπων γύρω της και της φιλίας της, με έναν καλόκαρδο Γερμανό φαντάρο.

Η Αντίσταση κατά των κατακτητών περνά δίπλα της, συμμετέχει ενεργά χωρίς ποτέ η ίδια να καταλάβει τα σπουδαία κατορθώματα της.

Μετά τον πόλεμο, η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και η Ανθή υπακούοντας στις παραδόσεις του τόπου της αρραβωνιάζεται, με προξενιό, ένα άντρα μικρότερο της, που δεν την ερωτεύτηκε και που στο τέλος ξενιτεύτηκε, για να γλιτώσει από την άδικη μοίρα του, του γάμου του μαζί της.

«Ο χρόνος σαν ένα μεγάλο ποτάμι παράσερνε ελπίδες, πόθους, όνειρα και όλα γύρω της τα έκανε να μοιάζουν μεταξύ τους και να ξεχνιέται όλο και περισσότερο η ζωή που ζήσανε, πόλεμος, κατοχή, φτώχεια, έρωτες, πίκρες, ξενιτεμός. Ξεχάστηκε ακόμη και μια γεύση ακαθόριστη από μαρμελάδα και σοκολάτα, που για χρόνια τριγύριζε στο στόμα της».

Η Ανθή, χαρίζει την αγάπη και την φροντίδα της, στους ανθρώπους γύρω της και παρακολουθεί την ζωή τους, μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους, που φυλάει με επιμέλεια. Ζει τον έρωτα και τον γάμο του μεγάλου αδερφού της με μια χωριατοπούλα και την δραματική κατάληξη του.

Μαθαίνει αναπάντεχα τι απέγινε ο Γερμανός φαντάρος, που γνώρισε στην Κατοχή και συγχρόνως αποκτάει μια ανέλπιστη φιλία. Μια άλλη βασανισμένη γυναίκα, η Μερόπη γίνεται φίλη της, χωρίς να γνωρίζει την ιστορία της μ’ ένα παντρεμένο με παιδιά. Της συμπαραστάθηκε, όταν απελπισμένη, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και την βοήθησε να ζήσει, ώσπου η Μερόπη παντρεύτηκε ένα δικό της παλιό γνώριμο, ξέροντας, πως είναι άρρωστος, για να μην πεθάνει ανύπαντρη και δεχτεί την κριτική των γονιών της, στον άλλο κόσμο, για την ανάρμοστη ζωή της.

Η Ανθή έχει μεγάλη καρδιά και αναθρέφει με αγώνα ένα παιδί, που δεν είναι δικό της και το σπουδάζει, παλεύοντας με τη νοοτροπία του τόπου της και με τις δικές της ιδέες για την αλόγιστη ανάπτυξη της πόλης. Ένα όνειρο της δίνει την έμπνευση, για τον δρόμο που ήταν ταγμένο, ν’ ακολουθήσει το παιδί

«Κοίταξε ψηλά και είδε πάνω στ’ αστέρια ένα πιάνο, που έπαιζε μόνο του. Είδε καθαρά τα πλήκτρα, που ανεβοκατέβαιναν με μαγικό τρόπο και πλημμύριζαν μουσική τον ουρανό».

Ο Λευτέρης κατάφερε, όντως να γίνει μεγάλος καλλιτέχνης, κάνοντας κι αυτός τη δική του θυσία. Έζησε τα εφηβικά του χρόνια μέσα την δικτατορία και την βίωσε πάνω στην καταστροφή του ερωτικού του δεσμού με την Χριστίνα.

Ο δεσμός του με την Ισμήνη, του δίνει την δυνατότητα να πατήσει στην γη και να αντλήσει δύναμη απ’ αυτήν, όπως ο Άτλας.

Συναντάει μετά από χρόνια την Χριστίνα και ενώ όλο αυτό τον καιρό την ψάχνει απεγνωσμένα, την αφήνει να φύγει, χωρίς να την κρατήσει κοντά του.

Επιστρέφει στο Ρέθυμνο, γιατί τον κυνηγάει μια τύψη και μαζεύει από στενό σε στενό, σαν κομμάτια θησαυρού, τα χρόνια της εφηβείας του.

Έδωσε τρεις υποσχέσεις στην Ανθή. Θα τις εκπληρώσει;

Θα ζήσει με την Ισμήνη ή με την Χριστίνα;

Το ανελέητο φύσημα της νοτιάς τα έχει μπερδέψει όλα μέσα του και δεν ξέρει ούτε ο ίδιος την απάντηση.

Φεύγει από τη Κρήτη, με την επιθυμία να γυρίσει με σκοπό να δώσει μια συναυλία στο θέατρο πάνω στο Κάστρο.

Ονειρευόταν, πως «οι νότες αβίαστα εγκατέλειπαν το είναι του και γέμιζαν τον αέρα ελπίδα και φως, ομορφιά και αισιοδοξία και ενώνονταν με την αιώνια τέχνη της προικισμένης σ’ αυτό τον τομέα πολιτείας».

Η Ανθή δεν είχε γνώσεις. Είχε την σοφία των απλών ανθρώπων και του είχε τονίσει, να μην αργήσει να επιστρέψει, γιατί οι άνθρωποι δεν είναι αιώνιοι, δεν υπήρξαν ποτέ, για να φέρονται σαν να τους ανήκει η ζωή για πάντα.

Η Στέλλα Μιχάλα, γεννήθηκε και ζει με την οικογένειά της στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Ασχολείται και συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά και σε φορείς του τόπου.

Γράφει στον τοπικό τύπο διηγήματα.

Έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς λογοτεχνίας και έχει αποσπάσει τέσσερα πρώτα βραβεία

No comments: